Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи наличие на микотоксина патулин в сокове на популярна марка на пазара. Потребителите, които вече са закупили въпросните смутита и сокове, могат да ги върнат в съответния търговски обект.

Консумацията на контаминиран с патулин сок може да причини гадене, стомашно-чревни смущения и повръщане. Проявата на симптомите зависи от възрастта на консуматора, здравословното състояние и начина на хранене.

Податливи са деца до 5-годишна възраст, в чиято диета не е включено кисело мляко или друг източник на Lactobacillus casei, който може да разгради патулина.

При извършен официален контрол в обекта за производство и бутилиране на напитки на производителя „Сантулита“ са взети проби за лабораторен анализ, в които е установено завишено съдържание на патулин над максималната граница от 50 μg/kg.

Патулинът е микотоксин, произвеждан от различни плесени, особено от Aspergillus, Penicillium и Byssochlamys (род гъбички от семейството Trichocomaceae). Най-често се образува в гниещите ябълки и се съдържа в ябълкови продукти, произведени от тях.

Вижте кои са партидите, които да не се пият

Микотоксинът патулин е открит в смути „Ананас, алое и мента“, стъклена бутилка в разфасовка от 250 мл, с партида L16424 и срок на годност 14.12.2024 г., търговска марка „frudada®” и сок “Ябълка, киви и целина“, в стъклена бутилка в разфасовка от 750 мл, с партида L16524 и срок на годност 15.12.2024 г., търговска марка „frudada®”.

Снимка: БАБХ

С цел предпазване на консуматорите, БАБХ предприе незабавни мерки за спирането на реализацията на засегнатите партиди сокове. Всички налични количества от цитираните по-горе партиди в обекта са спрени, пишат от Агенцията по храните. Според указанията на БАБХ и с пълното съдействие на производителя, се изтеглят от пазара всички реализирани количества от тези партиди.

В последствие Агенцията ще насочи за унищожаване всички налични и върнати от пазара контаминирани продукти.