Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) извърши обиск в офисите на независимото радио "Ехото на Москва". Акцията е в рамките на разследване на опозиционер, обвинен, че е призовал за независимост на Чечения, предаде Франс прес.

"ФСС конфискува кореспонденцията в сървъра на сайта между редакцията и Андрей Пионтковски", анализатор, опозиционер и автор на статия за политиката на Москва в руската република Чечения, съобщи главният редактор на радиото Алексей Венедиктов. Главният редактор на сайта е бил привикан за разпит във ФСС.

През януари 74-годишният Андрей Пионтковски публикува в сайта на "Ехото на Москва" статия за Чечения със заглавие "Бомба пред избухване", в която критикува положението в тази република, управлявана с желязна ръка от потискащия либералната опозиция Рамзан Кадиров. В статията Пионтковски призовава руските власти да дадат независимост на чеченците.

Руската генерална прокуратура тогава започна разследване за "публичен призив за нарушаване на териториалната цялост на Руската федерация".
ФСС потвърди днес, че обиските в радио "Ехото на Москва" са свързани с тази статия.

Малко след публикуването на статията ръководството на сайта изтри последните й два параграфа, в които се съдържаше призивът на Пионтковски да се даде независимост на Чечения, отбелязва АФП.
Месец след публикуването на статията Андрей Пионтковски напусна Русия, опасявайки се от съдебно преследване.

Пионтковски е сред авторите на отворено писмо на опозицията от 2010 г., което призоваваше президента Владимир Путин да подаде оставка.