Световните фармацевтични гиганти не са готови за следваща пандемия въпреки действията им по време на настоящата, независим доклад на базираното в Нидерландия НПО „Достъп до медикаменти“.

От организацията посочват скорошна епидемия от нипа вирус в Китай, чиято смъртност е колосалните 75%. Вирусът е с пандемичен потенциал.

„Нипа е още едно инфекциозно заболяване, което предизвиква сериозни притеснения. Може да се разрасне във всеки един момент и следващата пандемия да бъде от инфекция, резистентна към лекарства“, предупреждава изпълнителният директор на НПО-то Джайарсе Ийер.

Нипа вирусът причинява сериозни респираторни проблеми и енцефалит, като смъртността му варира от 40 до 75%, в зависимост от географската му поява. Носители на вируса са плодните прилепи. Скорошни епидемии в Бангладеш и Индия са свързани с пиенето на сок от фурми.

Нипа е едно от 10-те инфекциозни заболявания, които представляват риск, според Световната здравна организация. Причината е, че нито една фармацевтична компания не е започнала проучвания за лекарства, които да могат да се справят с вируса. В списъка са също вече познатите SARS и MERS, които са много по-малко заразни от настоящия коронавирус, но с далеч по-висока смъртност.

В докладът се споменава също, че макар дългогодишните предупреждения, че коронавируси могат да причинят глобална пандемия, фармацевтичната индустрия и човечеството не са били достатъчно подготвени.

Резистентността на бактерии към антибиотици също е огромна заплаха. От организацията посочват, че туберкулозата, която се смята за изчезнала болест, е причинила няколко епидемии в различни държави по света, защото някои щамове са резистентни към медикаментите.

От организацията посочват, че освен нуждата от разработването на нови медикаменти, компаниите трябва да се постараят те да стигат и до по-бедните държави, защото именно там се появяват епидемии от непознати болести.