Два медикамента, с които се лекува артрит, намаляват риска от смърт при тежко протичане на COVID-19, сочи проучване.

Имуноподтискащите тоцилизумаб и сарилумаб намаляват престоя в интензивните отделения със средно седем дни, сочат данните на учени от „Импириъл колидж Лондон“. Влиянието на двете лекарства е голям пробив за лечението на коронавируса, тъй като са евтини и лесно достъпни, подобно на вече използваният стероид дексаметазон.

„Нашите открития са истински и са от изключително значение. Надяваме се бързо да подобрим лечението на пациентите в болница, където случаите на коронавирус нарастват драматично“, коментира анестезиологът проф. Антъни Гордон.

Двата медикамента са били дадени на пациенти в комбинация със стероид. Учените установили, че намаляват риска от смърт с 8,5% при тежко боледуващите от коронавирус. Не само това – пациентите, приемали тези лекарства, били изписвани от интензивните отделения между седем и 10 дни по-рано от обикновеното.

Учените приложили медикаментите още в начално влошаване на пациентите – около 24 часа преди приема им в интензивно отделение.

Тоцилизумабът таргетира конкретни имунни клетки – цитокините и блокира определени рецептори в тялото, които причиняват възпаление.