COVID-19 продължава да отстъпва. Процентът на положителните проби спрямо направените изследвания намалява. През последното денонощие са регистрирани малко над 1700 нови случая, което е 28 на сто от тестовете.

Излекуваните са значително повече от новозаразените, но броят на жертвите на заразата остава притеснително висок.

Снимка: btvnovinite.bg

Огромен ръст в употребата на антибиотици е отчетен през последните месеци, предупреждават здравните власти. Отчита се огромен скок в потреблението на медикаменти, използвани за лечение на COVID-19.

При един от антибиотиците, например, се отчита ръст от 5000%, а при кортикостероид - употребата е скочила с 2300%. С 500% пък се е увеличило потреблението на нискомолекулярни хепарини. Именно те са сред медикаментите, чийто износ здравният министър Костадин Ангелов ограничи вчера.

Фармацевтите приветстват промяната и споделят, че антибиотици вече се намират по-лесно от преди месец,  макар и все още в по-ограничени количества. От Асоциацията за паралелна търговия обаче имат притеснения. 

Потокът от пациенти с рецепти за лечение на COVID-19 в аптеките е постоянен, казват фармацевти. Едва напоследък рецептите за антибиотици намаляват. „Преди малко беше дошла една пациентка с 9 лекарства! Най-интересното е, че нямаше антибиотик в тях“, каза фармацевтът Костадин Димитров.

Снимка: iStock

Фармацевтите приветстват ограничаването на износа на лекарства. „Повечето антибиотици се намират, макар и трудно, и да трябва да се изчака ден-два за доставка. Изключително трудно все още се намират нискомолекулни хепарини. Дали поради намалена, или затруднена доставка, дали поради свръхизписване, или износ. В крайна сметка всичко това е в резултат на пандемията“, обясни Светослав Крумов от Българския фармацевтичен съюз.

В заповедта на здравния министър се уточнява, че износът на лекарства може да създаде предпоставки за недостига им у нас.

Снимка: iStock

„Независимо от законния характер на извършваната дейност, износът на лекарствени продукти, използвани в процеса  лечение на български пациенти с COVID-19 в период на увеличено потребление, нарушава крехкия баланс между доставените на територията на страната лекарствени продукти и повишените нужди от тях за задоволяване на здравните потребности на населението“, пише в наредбата.

От Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарствата обаче се опасяват, че ограничаването на износа може да доведе до казуси. „На първо място – нарушаване принципа на солидарност, на второ – не даваме решение. Затваряйки се към Европа - откъде очакваме да дойдат критично важни медикаменти“, посочи Боряна Маринкова от БАРПТЛ.

Като решение на проблема от там предлагат улесняване  на процедурите за спешен внос от търговците на едро.