COVID-19 продължава да отстъпва. Процентът на положителните проби спрямо направените изследвания намалява. През последното денонощие са регистрирани малко над 1700 нови случая, което е 28 на сто от тестовете.

Излекуваните са значително повече от новозаразените, но броят на жертвите на заразата остава притеснително висок.

Снимка: btvnovinite.bg

Огромен ръст в употребата на антибиотици е отчетен през последните месеци, предупреждават здравните власти. Отчита се огромен скок в потреблението на медикаменти, използвани за лечение на COVID-19.

При един от антибиотиците, например, се отчита ръст от 5000%, а при кортикостероид - употребата е скочила с 2300%. С 500% пък се е увеличило потреблението на нискомолекулярни хепарини. Именно те са сред медикаментите, чийто износ здравният министър Костадин Ангелов ограничи вчера.

Фармацевтите приветстват промяната и споделят, че антибиотици вече се намират по-лесно от преди месец,  макар и все още в по-ограничени количества. От Асоциацията за паралелна търговия обаче имат притеснения. 

Потокът от пациенти с рецепти за лечение на COVID-19 в аптеките е постоянен, казват фармацевти. Едва напоследък рецептите за антибиотици намаляват. „Преди малко беше дошла една пациентка с 9 лекарства! Най-интересното е, че нямаше антибиотик в тях“, каза фармацевтът Костадин Димитров.

Снимка: iStock

Фармацевтите приветстват ограничаването на износа на лекарства. „Повечето антибиотици се намират, макар и трудно, и да трябва да се изчака ден-два за доставка. Изключително трудно все още се намират нискомолекулни хепарини. Дали поради намалена, или затруднена доставка, дали поради свръхизписване, или износ. В крайна сметка всичко това е в резултат на пандемията“, обясни Светослав Крумов от Българския фармацевтичен съюз.

В заповедта на здравния министър се уточнява, че износът на лекарства може да създаде предпоставки за недостига им у нас.

Снимка: iStock

„Независимо от законния характер на извършваната дейност, износът на лекарствени продукти, използвани в процеса  лечение на български пациенти с COVID-19 в период на увеличено потребление, нарушава крехкия баланс между доставените на територията на страната лекарствени продукти и повишените нужди от тях за задоволяване на здравните потребности на населението“, пише в наредбата.

От Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарствата обаче се опасяват, че ограничаването на износа може да доведе до казуси. „На първо място – нарушаване принципа на солидарност, на второ – не даваме решение. Затваряйки се към Европа - откъде очакваме да дойдат критично важни медикаменти“, посочи Боряна Маринкова от БАРПТЛ.

Като решение на проблема от там предлагат улесняване  на процедурите за спешен внос от търговците на едро.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!