На крачка сме от старта на имунизирането срещу COVID-19. У нас първите дози ще пристигнат на Коледа.

В сградата на центъра по заразни и паразитни болести се намира и държавното предприятие „Бул био“. Именно тук ще пристигнат първите дози от ваксините срещу COVID-19.

На 21 декември се очаква становището на Европейската агенция по лекарствата относно безопасността ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“.

На 23 декември се очаква Европейската комисия да разреши употребата на препарата, а на следващия ден камионите с дозите да тръгнат едновременно към всички страни.

У нас дозите вероятно ще стигнат на 25 или на 26 декември. Първият транш ще е от 5000 дози.

750 медици от първата линия на „Пирогов“ са сред първите желаещи да се ваксинират.

„Това са хора, които са от първата линия на първата линия. Това са нашите колеги в реанимациите, които са изложени на риск, както и хората, които оперират, защото не винаги ние знаем дали пациентът е болен, или здрав. Когато виждаш какво става с пациентите и как някои от тях загиват си даваш сметка колко е важно да си ваксиниран“, каза проф. д-р Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

Организацията вече е направена - болницата разполага с фризер. Ваксинирането ще се случва на открито след преглед. Осигурени са и екипи, които да реагират спешно при алергична реакция.
 
„Коледно чудо е, че ЕС успя да направи така, че тези ваксини да бъдат закупени, доставени или да се доставят, защото още не са доставени. Буквално, солидарно за всички според необходимостта и нуждата, абсолютно безплатно за тези, които ще бъдат ваксинирани. Аз лично прогнозирам, че хората, които измислиха тази ваксина, ще са следващите нобелови лауреати по медицина“, заяви още Балтов.

Първите дози ще пристигнат у нас на Коледа. Имунизирането ще започне веднага след това.

„Идеята ни е на 27-ми да стартираме на три места – София, Пловдив и Бургас. Ще бъдат поканени ваши екипи, а на 28 и 29 ще можем да започнем имунизацията във всички областни центрове. Началото е в болници, които имат COVID структури“, заяви доц. Ангел Кунчев, държавен здравен инспектор.

Първият транш ще е достатъчен за 5000 души.

„След Нова година ще пристигнат 52 хиляди дози допълнително. От февруари количествата стават значително по-големи“, каза още Кунчев.

Експертите успокояват - притесненията за безопасността на ваксините са неоснователни.

„Ако агенцията по лекарствата даде тежката си дума, напълно можем да се доверим. Зад това разрешение стоят много експерти и много клинични изпитвания“, заяви зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

През януари се очаква одобрение да получи и втора ваксина - тази на „Модерна“.

Новите случаи са 2042 при малко над 6800 теста. От заразата са се възстановили 3218 души. Починали са 143.

Днес здравният министър издаде и заповед за забрана на износа на някои лекарства, които са част от протоколите за лечение на COVID-19.
Сред тях са антибиотици, кортикостероиди и хепарини. Ограничава се и износът на кислород.