Фалшивите новини са напълно реална опасност за предстоящите евроизбори, предупреждават експерти.

Манипулирането на видеоклипове никога не е било по-лесно, затова е необходим нов подход в борбата с фалшивите новини.

Компютърният специалист Кристиан Рийс разработва алгоритми за откриването на манипулирани видеа. Компанията на Кристиан има за цел да разобличава клипове, съдържащи фалшиви изказвания. Те представляват сериозен проблем, алармират евродепутати.

„Ако има видео, в което Тръмп или Путин казват нещо важно, а то всъщност е лъжа, последиците може да се окажат много тежки”, посочи Мариете Шааке, евродепутат от АЛДЕ. 

С подобни клипове може да се влияе върху нагласите на избирателите. „Изследователските институти в момента просто не могат да реагират достатъчно бързо”, заяви Кристиан Рийс.

Експерти призовават властите в европейските страни да вземат всички необходими мерки, за да не бъде позволено на подобни манипулации да повлияят на изхода от предстоящите избори.

Но това е само част от проблема. Социалните мрежи като „Фейсбук” са идеална среда за разпространяване на фалшиви новини. 

„Ще е като в Дивия запад, задаващите се избори ще са много интересни”, прогнозира анализаторът Маартен Шенк.

Какво могат да направят избирателите?  „Ако се ядосате или възмутите от някаква новина, която сте прочели във „Фейсбук”, проверете я в „Гугъл”. Това трябва да е първата ви реакция. Има голям шанс тази новина да е много стара или опровергана”, подчерта Шенк.

Второто нещо, което може да направите, е да проверите източника – откъде идва новината,  дали е престижна медия, или някакъв сайт, създаден преди седмица от хлапе в Македония.

Компания от Холандия пък избра различен подход в борбата с фалшивите новини. Тя създаде игра, в която можете да се превърнете в собственик на медийна империя, разпространяваща лъжи.

„Започвате да поляризирате мнения, да използвате емоциите на хората, да разпространявате конспиративни теории. На ваше разположение са фалшиви профили и армия от „Туитър” ботове. Тази игра ви кара да се замислите за тези неща, които се използват в реалния живот”, коментира Рурд Остервуд, създател на играта Bad news. 

Броени седмици преди ключовите евроизбори борбата с фалшивите новини е в разгара си. А най-ценното оръжие в тази битка е предпазливостта и добрата информираност на избирателите.