Новозеландците гласуваха в полза на легализирането на евтаназията за хора, страдащи от терминални стадии на различни заболявания. Предложението ще стане закон през 2021 г.

Повече от 65% от гражданите на страната подкрепиха идеята, сочат предварителните данни от референдума там. Миналата година властта също одобри легализирането на асистираната смърт.

В допитването за взели участие повече от 2,4 млн. души. Официалните резултати ще бъдат публикувани на 6 ноември, а законът ще влезе в сила година по-късно.

В правилата кой може да се възползва от евтаназията пише, че човекът трябва да бъде постоянен жител на Нова Зеландия, да има навършени 18 години и да страда от заболяване, което „вероятно ще доведе до смъртта му в следващите 6 месеца“.

Човекът трябва да бъде в „напреднал стадии на непоправими последици за физическите му възможности“ и да „изпитва нетърпимо страдание, което не може да се предотврати“.

Ако тези критерии са покрити, всеки желаещ трябва да мине оценка на медици, като единият от тях ще бъде назначен от държавата.

Асистираното самоубийство и евтаназията за легални само в няколко държави по света, сред които Швейцария, Холандия и Канада.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!