Общите избори в Нова Зеландия бяха отменени с 4 седмици от министър-председателя Джасинда Ардерн заради нов ръст в заразените с коронавирус. Сега вотът ще се проведе на 17 октомври, а не на 19 септември.

„Преместването на датата с четири седмици ще даде на всички партии равен шанс да проведат кампаниите си и да предоставят на Нова Зеландия сигурност без ненужно дълги отлагания“, коментира Ардерн пред журналисти.

Отлагането на изборите беше наложено от регистрирането на първите случаи на COVID-19 преди седмица след 102 дни без вътрешно разпространение на вируса. Окланд е огнището на заразата в Нова Зеландия с клъстер от 58 заразени. Затова и най-строгите мерки за справяне с коронавируса бяха върнати, за да се установи причината за новите случаи.

Окланд е най-големият град в страната – дом на една трета от жителите на Нова Зеландия. Затова и възстановяването на нормалните условия е важно за провеждането на успешни избори. Затворените бизнеси и ограниченията на карантината сега намаляват доверието на потребителите, а и сериозно затруднява набирането на средства за предизборни кампании според анализатори на „Блумбърг“.

Решението за отлагането е взето след консултации с останалите политически партии, а премиерът обещава да няма други отлагания на изборите.