Строгите противоепидемични мерки в Нова Зеландия остават в сила за още 12 дни заради разрастване на новото вътрешно огнище на заразата до 29 заразени. Така в най-големия град Окланд нивото на тревога остава от трета степен, а в останалата част от страната – от втора.

В средата на седмицата, след 102 дни без случаи на вътрешно разпространение на коронавируса, бяха регистрирани 4 положителни теста без ясен първоизточник на заразата. Властите се надяват през следващите дни да могат да идентифицират и изолират контактните лица и заразените и да преминат към по-ниско ниво на ограничения.

Мерките за третото ниво на ограничения включват работа и обучение от вкъщи при възможност, както и затварянето на всички публични места като музеи, кина и детски площадки. Супермаркетите и бензиностанциите остават отворени, но други бизнеси, включващи близък контакт, са забранени.

Второто ниво на тревога, което е наложено извън огнището на заразата в Окланд, изисква спазването на дистанция и носенето на маска. Единственото по-строго ограничение е забраната на събирания от над 100 души.