Европейските лидери изразиха силна изненада от вота, но не дадоха знак, че са склонни на компромис.

Ирландия обяви, че ще се готви за брекзит без сделка. Шотланският първи министър Никола Стърджън пък призова за спиране на брекзит и за втори референдум по темата.

"Първо, смятам, че трябва да спрем действието на Член 50, за да избегнем риска Великобритания да напусне Евросъюза на 29 март без споразумение. Второ, трябва да се приложат нужните закони този въпрос да се върне обратно при електората", коментира Никола Стърджън.

Президентът на Европейския съвет Доналд Туск също посъветва Великобритания да остане в Евросъюза.

"Ако сделка е невъзможна, ако никой не иска сделка, кой ще има куража да посочи единственото позитивно решение?", написа той в Туитър. 

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер призова британското правителство да изясни намеренията си, като предупреди, че времето изтича. А според френския президент Еманюел Макрон най-силно ще пострадат британците.

"Първите губещи са британците. В този контекст те трябва - без никакъв преходен период - да договорят бъдещите ни отношения", посочи Еманюел Макрон.

Испанското правителство предупреди, че отхвърленото споразумението е било "най-доброто възможно" и предоговарянето му "ще доведе до опасен сценарий".