След снощното отхвърляне на споразумението за брекзит, британският парламент ще гласува вот на недоверие на правителството.

Очаква се и днес пред британския парламент да има протести "за" и "против" брекзит. Напрежението остава до гласуването на вота на недоверие към правителството, планирано за тази вечер.

Само 72 дни преди датата на брекзит британските депутати отхвърлиха единствения план за излизане от Евросъза. 118 консерватори гласуваха с опозиционните партии срещу споразумението на Тереза Мей. А трима лейбъристи подкрепиха сделката на премиера.

След вота пред парламента избухнаха радостни реакции на привържениците на идеята за втори референдум за брекзит.

Депутатите в залата очакваха след такова поражение Тереза Мей да подаде оставка. Тя обаче заяви, че ще продължи работа по споразумението.


„Парламентът каза думата си и правителството ще я чуе. Ясно е, че не подкрепя сделката, но този вот не ни казва защо. Нищо за това как и дали ще бъде спазено решението, което британците взеха на референдум. Британските и европейските граждани заслужават яснота по тези въпроси възможно най-скоро”, каза министър-председателят на Великобритания Тереза Мей.

„Сега внесох предложение за вот на недоверие към това правителство. Така парламентът може да даде своята присъда за абсолютната му некомпетентност”, коментира лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин.

Ако бъде одобрен, вотът на недоверие може да доведе до предсрочни избори.

Реакциите в британската преса могат да бъдат обобщени с едно изречение – "Историческо поражение за Тереза Мей". "Гардиън" обобщава, че мащабът на поражението е невиждан. А "Таймс" допълва, че 72 дни преди Брекзит опозиционни депутати поискаха удължаване на процеса по излизане, за да се намери консенсус. 

Междувременно в британския парламента депутати вече подготвят предложение за забавяне на процеса по напускане на Европейския съюз.

От снощи валят и реакции от цял свят след решението - според шотландския първи министър Никола Стърджън премиерът Тереза Мей трябва да прекъсне процеса на излизане от Евросъюза и да организира втори референдум.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Великобритания ще бъде най-големият губещ, ако напусне без сделка. А от испанското правителство предупредиха, че отхвърленото споразумението е било "най-доброто възможно" и предоговарянето му "ще доведе до опасен сценарий".

„Ако сделка не е възможна, и никой не иска да няма сделка, тогава кой ще има куража да каже кое е единственото положително решение на тази ситуация“, попита председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Ако Тереза Мей спечели този вот в британския парламент, тя отново ще отиде в Брюксел, където ще се опита да иска отстъпки по най-горещия въпрос, заради който и нейните депутати гласуваха против – а именно ирландската граница.