Европейската комисия защити своята политика на разпределение на ваксините срещу COVID-19, след като по-рано днес шест страни от ЕС, сред които и България, се оплакаха, че дозите не се раздават справедливо, предаде Ройтерс.

В общо писмо до Комисията и Европейския съвет лидерите на Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия, към които по-късно се присъедини и Хърватия, поискаха въпросът да бъде обсъден.

В отговор ЕК каза, че дозите се разпределят пропорционално според числеността на населението на отделните държави и като се взимат предвид епидемичните данни. Разпределението зависи от правителствата на страните-членки, увери тя в изявление.

ЕК отбеляза, че гъвкавата политика, договорена от 27-те, позволява на държавите, които са в по-тежка епидемична ситуация, да получат достъп до повече дози, ако други страни се съгласят да не вземат полагащите им се бройки.

Връщането към пропорционалното разпределение на ваксините зависи от държавите-членки, подчерта Европейската комисия и даде да се разбере, че самата тя предпочита този метод.

Комисията е критикувана за бавното темпо на ваксинацията в ЕС, въпреки че правителствата на страните от Съюза играят главна роля при купуването на ваксините и изготвянето на ваксинационните планове, отбелязва Ройтерс.

Вчера австрийският канцлер Себастиан Курц обвини някои държави, че са договорили задкулисно повече ваксини, отколкото биха получили пропорционално на числеността на населението си, и това е довело до несправедливо разпределяне на ваксините между 27-те.

Според опозицията в Австрия обаче Курц се опитва да отклони вниманието от бавния напредък на ваксинационната кампания в страната.

Писмото, което призовава за "европейско решение", е било изпратено до председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен. Следващата среща на върха на ЕС е планирана на 25 и 26 март.