България и още 4 европейски държави искат да се обсъди на европейско ниво разпределението на ваксини в ЕС. Лидери, сред които Бойко Борисов, изтъкват в писмо до председателя на Европейския съвет значението на европейската солидарност.

В петък австрийският канцлер Себастиан Курц обвини някои държави от ЕС, без да ги назовава, че задкулисно са договаряли получаването на повече ваксини, отколкото би им се падало според числеността на населението и това е довело до несправедливо разпределение на ваксините между държавите от блока.

Високопоставен представител на ЕС, който потвърди получаването на писмото на петте държави, спомена предстоящото заседание на Европейски съвет на 25 и 26 март като възможно място за подобно обсъждане и заяви, че "координацията в борбата срещу пандемията е първа точка от дневния ред". "Преди всяко заседание на Европейския съвет получаваме писма, на които отговаряме", допълни той, цитиран от БТА.

Петте държави са изпратили писмото си до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. 

В него лидерите изтъкват значението на европейската солидарност, която гарантира, че всички държави-членки, големи или малки, имат равен достъп до ограничения ресурс, какъвто понастоящем представляват ваксините срещу COVID-19, съобщиха от правителствената информационна служба.

В писмото се припомнят заключенията, направени след видеоконференцията на членовете на Европейския съвет на 21 януари, в които се посочва, че ваксините следва да се доставят едновременно и трябва да се разпределят пропорционално на база на населението на страните членки. Ако тази пропорционалност не се спазва, до лятото това би довело до огромни различия между държавите-членки, като някои биха могли да достигнат до колективен имунитет за няколко седмици, докато други биха изостанали значително, се посочва в писмото.

Според премиера Бойко Борисов и другите четирима европейски лидери, подписали документа, трябва да се гарантира, че всички държави-членки на ЕС при еднакви условия ще могат да достигнат общите ваксинационни цели, определени от Европейската комисия за второто тримесечие на настоящата година. 

По-рано днес в Кюстендил, премиерът Борисов обясни как са поръчвани ваксините за България и направи прогноза за хода на епидемията.

„Когато говорихме колко и от кои ваксини да се вземат, първи бяха на изпитания ваксините на „АстраЗенека“, ние затова поръчахме от тях, след това излязоха „Модерна“ и „Пфайзер“ и „Джонсън и Джонсън“ (...) ние не сме ги платили, плащаме на доставена ваксина.

Тези апели - защо Борисов не се обади на Дзинпин, на Ли Къцян, или на Путин, мога веднага да се обадя, но това няма как да влезе в лекарствената мрежа, защото не е разрешено от Европейската агенция по лекарствата и съответно от българската.

Проф. Мутафчийски ми се смее. С нашите либерални мерки имаме същия резултат, като тези с пълен локдаун! Да чукаме на дърво, мисля, че след 2-3 седмици ще минат нещата“.