Европейска столица ще награждава с безплатна храна, културни преживявания и екскурзии посетителите, които пазят околната среда. Мястото е столицата на Дания Копенхаген, а всичко това е част от нова пилотна програма.

Снимка: iStock

Така, ако сте турист там и събирате отпадъци или пътувате с обществен транспорт, ще бъдете възнаградени и ще получите „подаръци“.

Програмата се провежда между 15 юли и 11 август и включва „превръщане на екологичните действия във валута за културни преживявания“, обясни туристическият орган на датската столица Visit Copenhagen, известен също като Wonderful Copenhagen.

Проектът на CopenPay възнаграждава действия като каране на колело, участие в почистването или доброволческа дейност в градски ферми с достъп до разнообразни обогатяващи преживявания и ежедневни чудеса в Копенхаген.

Снимка: iStock

Например, посетителите, които носят пластмасови отпадъци в Националната галерия на Дания, ще получат достъп до работилница, където могат да ги превърнат в произведение на изкуството, а тези, които карат велосипед или използват обществен транспорт до известната топлоцентрала в града, ще могат да се спуснат със ски по изкуствена писта на покрива на сградата.

Програмата включва още безплатни обиколки на музеи с екскурзовод, безплатно наемане на каяк и дори безплатен вегетариански обяд, приготвен от местни култури, се казва още в изявлението на Wonderful Copenhagen.

Награди могат да се дават и ако посетителите покажат билет за обществен транспорт, например, но системата се основава най-вече на доверие. В интернет е достъпна карта, на която са показани повече от 20 включени обекта.

 

„С CopenPay даваме възможност на хората да изпитат повече от това, което предлага Копенхаген, като същевременно натоварват по-малко нашата планета. Става дума за създаване на значими и запомнящи се преживявания, които са приятни и отговорни към околната среда“, казва Микел Ааро Хансен, главен изпълнителен директор на Wonderful Copenhagen.

Снимка: iStock

Датската столица е популярна сред туристите заради красивата си архитектура, храната от световна класа и безопасната, чиста и зелена среда.

Тя е чудесно място за придвижване на две колела, тъй като разполага с 382 км велосипедни алеи, а 62% от гражданите се придвижват с велосипед, според данни на Съвета по туризъм.

Снимка: iStock

Програмата на CopenPay стартира във време на нарастваща загриженост за екологичното и социалното въздействие на туризма, което наскоро предизвика протести в Барселона, Канарските острови и Майорка.

„Трябва да превърнем туризма от бреме за околната среда в сила за положителна промяна и една важна стъпка в тази трансформация е да променим начина, по който се придвижваме до дестинацията, какво консумираме и как взаимодействаме с местните жители“, се казва още в съобщението на Wonderful Copenhagen.

Снимка: iStock

Пилотният проект може да бъде приложен целогодишно, ако се окаже успешен.