Европейските депутати се обърнаха към страните членки с призив да спрат планираните споразумения в енергийния сектор с Русия, включително газопровода „Южен поток”. В резолюция, приета днес, те подкрепиха усилията за постигане на мир в Украйна и споразумението за асоцииране между ЕС и Киев, но изразиха притеснения за действителните намерения на Русия в контекста на необявената „хибридна война“, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Европейският парламент подкрепи последните санкции на ЕС срещу Русия и определи руските контрасанкции като „неоснователни“. Според евродепутатите сумата, предвидена за мерки на ЕС за компенсиране на земеделските производители заради руските търговски забрани трябва да се увеличи и обхватът на продуктите да се разшири.

Те призоваха ЕС да обмисли изключването на Русия от сътрудничеството в областта на използването на ядрената енергия за граждански цели и на международната платежна система SWIFT.

Членовете на ЕП поискаха още ЕС да разглежда съоръженията за съхранение на газ, междусистемните връзки и съоръженията за обратно подаване като стратегически активи и съответно да регулира дела на трети страни в тези ключови сектори.

Мерки срещу „Ислямска държава”

В друга резолюция Европарламентът настоя ЕС да използва всички средства за спиране на убийствата на радикалната групировка, включително с необходимата военна помощ. Депутатите призоваха международната общност да прекъсне достъпа на „Ислямска държава” до ресурси и за политическо решение на сирийския конфликт.

Създаването и разширяването на „ислямски халифат“ и другите екстремистки групировки в Ирак и Сирия са пряка заплаха за сигурността на европейските държави, според депутатите. Единствено истинско политическо решение на сирийския конфликт в дългосрочен план може да помогне да се неутрализира заплахата, коментираха те.

Ебола като предизвикателство за глобалната сигурност

В днешния си пленарен ден в Страсбург евродепутатите обсъдиха и заплахата от вируса ебола в Западна Африка. Според Европарламента опасността е била подценен от международната общност. На фона на перспективата за социално-икономически срив в засегнатите държави, трябва да се обсъди възможността за разполагане на военни сили под знамето на ООН, както и да се ускори достъпът да съществуващи лечения, настояха членовете на ЕП.