Европа е рекордьор по въздушна безопасност без нито една смъртоносна самолетна катастрофа през 2013 г., предаде АФП, като се позова на Европейската агенция за авиационна безопасност.

Агенцията обаче изразява безпокойство, че сигурността на полетите може да се влоши в някои страни, които имат икономически трудности. В периода 2001 г. и 2010 г. агенцията за авиационна безопасност регистрира средно по 25 катастрофи на година, от които три са със смъртни случаи.

През 2012 г. за една година имаше 34 катастрофи, от които една с жертви. През изминалата 2013 г. не е имало нито една смъртоносна катастрофа, но точната бройка на инцидентите ще бъде съобщена на по-късно.

Безпокойство обаче поражда обстановката в закъсали европейски страни, като например Гърция. Неотдавна директорът на европейската агенция Патрик Ки е успял да убеди Атина да не уволнява 200 души, които трябвало да извършват техническа проверка на самолетите. Други страни, като например Словения, обаче могат да закъсат с парите, необходими за извършването на инспекции на авиокомпаниите.

За да бъдат предотвратени подобни рискове, Патрик Ки предлага създаването на европейски механизъм за солидарност в областта на авиационната сигурност. Той ще позволи да една европейска страна да прати инспектори в друга европейска страна, без да търпи финансови загуби заради тази услуга.