Срещата ЕС - лидери на Западните Балкани приключи в ранния следобед и оттогава тече Европейски Съвет със съвсем различен акцент, който преди минути го направи исторически. Всички страни членки решиха единодушно да дадат статут на кандидати на Украйна и Молдова.

Като "исторически момент" определи решението председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. "Днешният ден бележи решаваща стъпка по пътя ви към ЕС", написа той в "Туитър".

След срещата за Западните Балкани премиерът Кирил Петков обяви, че той не си е променил позицията за Северна Македония, няма да има обявяване на българска позиция преди такава да дойде от българския парламент.

Това, което днес се случи е, че българската позиция беше непроменена, беше разбрана и сега всички чакат. И европейците чакат българският парламент да даде крайното си решение, каза премиерът в оставка. 

"Това, което се очакваше днес от мен е да кажа имаме ли промяна в позицията или не. Аз обаче казах, че съм обещал на българските избиратели, на целия български народ, че това решение ще се вземе от парламента и ние като правителство, и аз като министър-председател няма да счупя това обещание. Въпреки че имаше наистина големи очаквания и европейците гледаха да видят дали има някаква възможност днес да бъде взето решението, аз си отстоях на думата“, заяви Петков.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!