Европейската комисия поиска от фармацевтичната компания "АстраЗенека" да изпълни задълженията си за доставка на ваксини в Европейския съюз при условията на прозрачност, заяви председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

"Искаме от "АстраЗенека", както и от другите компании, реализирането на обещаните доставки. Количеството дози, които трябва да бъдат доставени, е ясно посочено в договора“, подчерта тя и заяви, че този договор ще бъде направен обществено достояние.

"Искаме да го публикуваме, водим обсъждания с компанията кои части на договора следва да останат поверителни по съображения за конфиденциалност и след неговото публикуване“, каза още Фон дер Лайен.

Европейският съюз се озова в спор с "АстраЗенека", след като фармацевтичната компания заяви миналата седмица, че ще намали броя на доставките за ЕС през първото тримесечие заради производствени проблеми в завод в Белгия.

Това означава, че ЕС ще получи през този период 31 милиона дози, което е с 60% по-малко от договореното, заявиха представители на ЕС.

Намаляването на доставките ще създаде затруднения за страните членки на ЕС, чиито кампании по ваксиниране на населението изостават в сравнение с тези в Израел, Великобритания и Съединените щати, отбелязва Ройтерс.