Според евродепутати България не е използвала докрай квотата си от 1,55 процента от общото количество РНК ваксини за Европа от първия договор на ЕК с производителите.

От Брюксел обаче отбелязват, че бройката е била преразпределена впоследствие между страните членки и че новата поръчка на България вероятно е част от втори договор от януари, когато ЕК предложи на държавите в ЕС да закупят нови 300 милиона дози. 

Има закъснение с достъпа на препарати до пазара, подценени бяха и трудностите с масовото производство, призна Урсула фон дер Лайен в пленарната зала на Европарламента.

Снимка: Ройтерс

bTV беше сред 11-те водещи европейски медии, които се срещнаха с нея, за да получим отговор на въпроса възможни ли са нови сривове в доставките.

„Най-напред ние всички се фокусирахме върху разработката на ваксини и това беше правилно. Феноменално е какво постигна науката за 10 месеца. Но сега виждаме, че е много трудно да се произведат милионите и милиарди необходими ваксини. Това е трудността. Затова се срещнахме с всички от индустрията, за да видим как можем да им помогнем – например в доставката на нужните компоненти. Трябва да работим заедно – в публично-частни партньорства, за да се справим и с потенциалните нови варианти на вируса“, заяви фон дер Лайен.

Председателят на ЕК разкри, че още не се е имунизирала срещу коронавиуса, а кого ще бъде ваксинирана зависи изцяло от белгийските власти.

Различни остават позициите на евродепутатите за закъснението на ваксини в Европа.

„Фармацевтичните компании трябва да изпълняват своите договори. Ако не ги изпълняват, трябва да отидат на съд“, смята българският евродепутат Андрей Ковачев от Европейска народна партия.

ЕК призна за грешки при осигуряването на ваксините срещу коронавируса

„Някои отговори на госпожа Фон дер Лайен не могат да заместят отговорите на българското правителство. Например, защо сме последни по темп на ваксинация, защо сме последни по доверие към ваксините“, смята Петър Витанов от Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

ЕС направи верния избор да остане единен и да не разделя европейските граждани на първа и втора класа, смятат мнозинството от 120-те депутати, които говориха тази сряда в пленарната зала.

След оповестяването на спорния договор с „АстраЗенека“ и забавянето в доставките за Европа, сега става ясно, че доставките на ваксините на „Джонсън и Джонсън“ и „Новавакс“, които тепърва трябва да бъдат одобрени от Европейската агенция по лекарствата, са възможни едва след месец март.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!