Европейският съюз е бил прекален оптимист за доставките на ваксини. Има закъснение с достъпа на препарати до пазара, подценени бяха и трудностите с масовото производство, призна тази сряда пред Европарламента председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

bTV беше сред 11-те водещи европейски медии, които се срещнаха с нея, за да получим отговор на въпроса възможни ли са нови сривове в доставките.

„Най-напред ние всички се фокусирахме върху разработката на ваксини и това беше правилно. Феноменално е какво постигна науката за 10 месеца. Но сега виждаме, че е много трудно да се произведат милионите и милиарди необходими ваксини. Това е трудността. Затова се срещнахме с всички от индустрията, за да видим как можем да им помогнем – например в доставката на нужните компоненти. Трябва да работим заедно – в публично-частни партньорства, за да се справим и с потенциалните нови варианти на вируса“, заяви фон дер Лайен.

Снимка: Ройтерс

Председателят на ЕК разкри, че още не се е имунизирала срещу коронавиуса, а кого ще бъде ваксинирана зависи изцяло от белгийските власти.

Различни остават позициите на евродепутатите за закъснението на ваксини в Европа.

„Фармацевтичните компании трябва да изпълняват своите договори. Ако не ги изпълняват, трябва да отидат на съд“, смята българският евродепутат Андрей Ковачев от Европейска народна партия.

„Някои отговори на госпожа Фон дер Лайен не могат да заместят отговорите на българското правителство. Например, защо сме последни по темп на ваксинация, защо сме последни по доверие към ваксините“, смята Петър Витанов от Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

ЕС направи верния избор да остане единен и да не разделя европейските граждани на първа и втора класа, смятат мнозинството от 120-те депутати, които говориха тази сряда в пленарната зала.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!