Президентът на Йемен, който потърси убежище в Саудитска Арабия от настъплението на шиитите хуси в родината си, назначи бившия йеменски премиер Халед Бахах за свой вицепрезидент, предадоха световните агенции.

Бахах е популярен сред широкия спектър от враждуващи йеменски партии. Назначението му поражда надежди за намирането на решение на йеменската криза по пътя на преговорите, посочва Ройтерс.

Бахах беше натоварен със задачата да сформира правителство на Йемен на 13 октомври миналата година, но под давлението на шиитите хуси той подаде оставка през януари. После беше поставен под домашен арест. След освобождението си той напусна страната и отиде в САЩ.

В същото време два руски самолета днес евакуираха над 350 души от Йемен по посока на Москва, предаде Франс прес, като се позова на руските власти. Машините са излетели от летището в йеменската столица Сана, поясни говорител на руското посолство в Йемен.

Тази евакуация е станала възможна благодарение на разрешението на саудитските власти, нанасящи удари по позиции на хусите в Йемен от 26 март. Националността на евакуираните не се съобщава.

По-рано днес стана ясно, че 308 души, сред които и един българин, според руски сайтове, са били евакуирани с руски военен кораб от Йемен по посока Джибути, припомня Франс перс.

Международната организация по миграциите съобщи, че е евакуирала за първи път по въздух 143 чужденци, които са били блокирани в Йемен.

Над 16 000 чужденци от трети страни се намират в страната, блокирани от конфликта. 38 страни са поискали помощ от организацията във връзка с евакуация на техни граждани.