Интернет гиганти като "Фейсбук", "Гугъл" и "Туитър" са постигнали известен напредък в борбата срещу разпространението на дезинформация, каза днес Европейската комисия.

Въпреки това, широкомащабното разпространение на пропаганда и дезинформация продължава и е необходимо да се свърши още много работа, казаха в изявление еврокомисарите Вера Йоурова, Мария Габриел и Джулиан Кинг, предаде ДПА.

Миналата година, преди изборите за европарламент през май, ЕК задейства план, който приканва социалните медии на доброволен принцип да се борят с фалшивите новини. Днес комисията публикува годишния доклад за напредъка на платформите по прилагането на Кодекса за добри практики за борба срещу дезинформацията.

Йоурова, Габриел и Кинг – отговарящи съответно за правосъдието, цифровизацията и сигурността - похвалиха компаниите, поели ангажимент за повече прозрачност и за съвместна работа с правителствата от ЕС, с изследователи и със специалисти по проверка на факти.

ЕК обаче предупреждава, че ако сегашната схема за борба с дезинформацията чрез саморегулиране от страна на интернет платформите не даде задоволителни резултати, тя може да въведе регулации в сектора.