Приемането на спорния закон за „чуждестранните агенти“ блокира пътя на Грузия към членство в ЕС. Това заявиха европейските лидери на среща в Брюксел.

Приемането на закона представлява „връщане назад“ по отношение на стъпките, предвидени за присъединяване на страната към Съюза.

„ЕС призовава грузинските власти да изяснят намеренията си, като отменят сегашния курс на действие, който застрашава пътя на Грузия към ЕС“, заявиха лидерите в документ, публикуван в четвъртък, 27 юни.

Те добавиха, че запазват „твърдата си солидарност с грузинския народ“ и изразиха „готовност да продължат да подкрепят грузинците по пътя им към европейско бъдеще“.

През декември Грузия получи статут на страна кандидатка за членство в ЕС, след като ѝ беше предоставен списък със стъпки, които трябва да предприеме, за да продължи, включително реформа в правосъдието.

Въпреки това блокът се изказа критично за приемането на новия закон за чуждестранното влияние, който трябва да влезе в сила следващия месец.

Съгласно него медиите и неправителствените организации, които получават над 20% от финансирането си от чужбина, ще трябва да се регистрират като „организации, действащи в интерес на чужда сила“, да се подложат на строг одит или да бъдат подложени на наказателни глоби.

Грузинското правителство твърди, че правилата ще осигурят прозрачност на паричните потоци, предназначени за подпомагане на НПО, и ще предпазят Грузия от чуждестранна намеса.

Противниците му го нарекоха „руски закон“ заради приликите му със съществуващ закон в Русия и смятат, че истинската причина за законодателството е да се задуши инакомислието преди парламентарните избори през октомври.

Хиляди грузинци протестираха срещу него и имаше случаи на служители на неправителствени организации, активисти и опозиционни политици, които са получавали заплахи или са били физически нападани по време на демонстрациите в страната.