В Брюксел за първи път след евровота се събират лидерите на европейските държави. По време на работната вечеря, освен резултатите от изборите, те ще обсъдят и имената на кандидатите за ръководни постове в европейските институции.

Във фокуса на всички тази седмица са четирите важни позиции в ЕС – председател на Европейската комисия, председател на Европейския съвет, първи дипломат на ЕС и  председател на Европейския парламент.  

Урсула фон дер Лайен, която бе водещ кандидат на ЕНП, се стреми към втори мандат начело на Европейската комисия (ЕК). Тя ще участва в началото на срещата, но не и по време на вечерята, когато се обсъждат кандидатите за постовете.

За председател на Европейския съвет като фаворит се спряга името на доскорошния премиер на Португалия – социалистът Антонио Коща. В страната му обаче все още не е завършило делото за корупция, в което е замесено и неговото име.

За първи дипломат на ЕС фаворит е естонската премиерка Кая Калас, която е от либералите. Тя ще бъде запомнена с твърдата си позиция срещу Русия в контекста на войната в Украйна.

За председател на Европейския парламент отново се спряга името на малтийката Роберта Мецола.
Очакванията са евролидерите бързо да постигнат съгласие – за разлика от предишното обсъждане, което продължи пет седмици.

В работната вечеря участва и служебният премиер Димитър Главчев.

„Естествено, че подкрепяме направените предложения. Ние сме за бързо разбирателство както на европейско ниво, така и на вътрешнополитическата сцена“, заяви Главчев от Брюксел.

Българският премиер призова за търпение относно кой ще бъде предложението за български еврокомисар, както и какъв ресор страната ни би искала да получи.

Първото заседание на новия европейски парламент е несрочно за 16 юли, когато евродепутатите ще определят свой председател.

Вотът за ръководител на Европейската комисия може да бъде насрочен още през юли или най-късно през септември, като за целта е необходима поне половината от подкрепата на евродепутатите плюс още един.

Едва след това започва съставянето на Европейската комисия, където всяка държава, включително България, предлага своята кандидатура за еврокомисар.