Започва избора на следващите председатели на Европейската комисия и Европейския съвет, както и на нов върховен представител за външните работи. Държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз ще пристигнат в Брюксел за работна вечеря.

На нея те ще обсъдят за първи път заедно резултатите от изборите за евродепутати. Очаква се разговорите да бъдат свързани с определянето на следващия председател на Европейската комисия.

На неформалната среща България ще е представена от служебния премиер Димитър Главчев.

Лидерите на 27-те ще обсъдят номинациите за следващите председатели на Европейската комисия и на Европейския съвет и нов върховен представител за външните работи.

Обикновено преговорите протичат трудно. През 2019 г. изборът дойде след няколко дни спорове, но сега очакванията са за бърз консенсус.

Досегашният председател на комисията Урсула фон дер Лайен ще участва в първата част на срещата тази вечер. Очакванията са тя да бъде одобрена за нов мандат, след като бе водещ кандидат на Европейската народна партия, победител в изборите за Европейския парламент.

Ще бъде потърсена възможност за постигане и на по-широка договореност за разпределението на останалите ръководни постове в институциите на Европейския съюз (ЕС) на основата на изборните резултати.

Фаворит за председател на Европейския съвет е бившият премиер на Португалия Антонио Коста. Предвижда се тази вечер да бъдат обсъдени имена и за следващ върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността. За позицията се завъртя името на премиера на Естония - Кая Калас.

След седмица предстои редовно заседание на Европейския съвет, на което преговорите да продължат. Те ще засегнат също бъдещото ръководство на Европейския парламент и определянето на нов председател на Европейския съвет до декември.

Европейският парламент ще заседава в новоизбрания си състав от 16 юли, когато евродепутатите ще излъчат свой председател. Възможно е новият ръководител на Европейската комисия да бъде гласуван от Европейския парламент през юли или през септември.