Финансовите министри от Европейсккия съюз одобриха спасителен пакет на стойност 540 милиарда евро. Той ще послужи на страните, които са тежко засегнати от пандемията от коронавирус.

До споразумението се стигна, след като Германия и Франция заеха твърда позиция спрямо Нидерландия, която поставяше условия за отпускането на спешен заем. Обещано беше на Италия, че блокът ще прояви солидарност.

"Отговорихме на призива от нашите граждани за Европа, която защитава. Това ни отне общо 16 и половина часа на срещи и много повече на подготовка. Но се справихме.", заяви председателят на Еврогрупата Марио Сентено.

Финансовите министри обаче не приеха предложението на Франция и Италия страните да споделят разходите чрез издаването на така наречените "коронаоблигации". Беше решено Европейската централна банка да отпусне 200 милиарда евро на компаниите, а по Европейския механизъм за стабилност ще предостави на правителството 240 милиарда евро под формата на евтини кредити.

Ще се създаде и общ осигурителен фонд на стойност 100 милиарда евро за субсидиране на заплати в борбата срещу безработицата. 

С този пакет общият финансов отговор на пандемията ще стане 3 трилиона и 200 милиарда евро, което го прави най-големият в света.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!