На изолирано място в Алпите суданци и афганистанци спират, за да се преобуят и да поемат по своя поход към свободата. Те заменят сандалите и джапанките, които носят, със здрави маратонки и туристически обувки и оттам се насочват пеша към Великобритания, разказва Би Би Си.

150 мигранти са пристигнали в импровизиран лагер в живописния италиански град Улкс,  който е разположен на 1100 метра надморска височина. Местни доброволци в него им дават дарени палта, за да им помогнат да оцелеят при планинските температури по време на тежкото пътуване.

На алпийската граница в Клавиере температурите падат бързо с настъпването на есента. През нощта групи от мигранти се скупчват заедно под заслон на църква. Някои палят огън, за да не замръзнат в часовете до опита си да прекосят планините незабелязани.

Служителите на Червения кръст пристигат, за да им раздадат храна и вода. Те коментират, че са открили мигранти, които са имали нужда от ампутация на пръстите си след измръзване.

Сред горите на Алпите и железопътните линии на Вентимиля вече съществува нов маршрут в Европа. И каквито и решения да вземат лидерите на континента, решимостта на отчаяните се оказва по-голяма от всичко.

Повече от 130 000 са мигрантите, влезли в Италия през 2023 г. - почти двойно повече за същия период през 2021 г. А броят на пътуващите на север до границата с Франция се е удвоил през последните няколко месеца. Но френските власти задържат и отблъскват обратно мигрантите без документи, след като въведоха по-строг контрол на границата си с Италия, суспендирайки части от разпоредбите за свободно движение в Шенген.

Според Съда на Европейския съюз обаче отблъскванията нарушават законодателството на ЕС и задържаните мигранти трябва да подлежат на официално решение за връщане, а принудителното извеждане трябва да бъде само „крайна мярка“.

Един от тези, които се опитват да достигнат до Франция, е Омар от Нигерия, който прекарва месеци в Либия, преди да плати на контрабандистите около 660 британски лири, за да му осигурят безопасно достигане до Лампедуза през Средиземно море.

Оттам той е преместен в два лагера в Италия, преди да успее, да тръгне пеша към френската граница. Сега целта му е да стигне до Обединеното кралство. „Просто искам да имам добър живот и да уча там“, казва той пред Би Би Си, а кракът му е превързан от нараняване в морето.

„Ако трябва да се върна в Нигерия, родителите ми ще бъдат много тъжни, защото мечтите им за мен няма да са се сбъднали“, посочва Омар.

"Проверките от тази страна на границата са рядкост", казва Елена, която работи като доброволец. Тя посочва, че е виждала такива само два или три пъти през месеците, в които помага.

„Органите на реда знаят точно какво правим тук, знаят точно за какво са тук тези хора. Сякаш сме в игра. Те знаят, но се правят, че не знаят“, коментира жената.

Миналата седмица италианският премиер Джорджия Мелони нападна правителството на Германия заради финансирането на неправителствени организации, които помагат на мигранти в Италия, заклеймявайки ги като „притегателен фактор“. На въпрос дали някои няма да видят работата ѝ като насърчаване на нелегалната миграция, Елена отговаря, че не я интересува.

„Ако видиш някой, който има нужда от нещо, и знаеш рисковете в планината, можеш ли да позволиш на хората да тръгнат просто така? Това е отговорност на цяла Европа“, посочва жената.

След кратко пътуване с автобус до селцето Клавиере мигрантите стигат до границата. Заради страха си от полицията обаче повечето от тях избягват пътя на официалното преминаване. Вместо това те се разпръскват в гората, крият се и чакат да се втурнат през планините, далеч от любопитни очи. Забулени в мъгла и с бързо падащи температури, опасните скалисти пътеки вече са взели няколко жертви.

Други търсят алтернативни маршрути и пътуват с часове на юг до италианския крайбрежен град Вентимиля, близо до Ница.

Там мигранти се крият около гарата, пробвайки късмета си с трансграничните влакове. Но контролът във Франция е строг. Френската полиция спира всеки влак, пристигащ от Италия, като иска документи за самоличност от пътниците и дори проверява тоалетните за нелегални пътници.

В един вагон група африканци са хванати без документи, след което са отведени и изпратени обратно през границата в Италия, откъдето почти сигурно ще опитат отново, коментира Би Би Си.

Бързото нарастване на пристигащите мигранти ядосва кмета на Вентимиля. Той критикува суспендирането от страна на Франция на свободното придвижване в Шенген, което улеснява проверките и отблъскванията на мигранти.

„Европейският съюз не работи. Всяка страна определя свои собствени миграционни ограничения, а Италия трябва сама да поеме тежестта. Поставих въоръжена охрана на гробището, защото мигрантите храчеха и уринираха върху гробовете и повреждаха баните“, коментира Флавио ди Муро.

„Достигнахме лимита си. Можем да станем Лампедуза на Севера“, посочва още той.