Антиромските настроения са форма на расизъм и са проблем за страните-членки на ЕС. На тази констатация се основава и приетата днес резолюция от Европейския парламент за подобрена стратегия за интеграция на ромите.

Проблеми с интеграцията имат всички страни, признават задкулисно евродепутатите. Едни дори признават, че антиромските настроения са откровена дискриминация, докато други пък наричат приетата днес резолюция "абсурдно лицемерие". 100 дни преди решаващи за ЕС избори днес, се оказа доста трудно да се говори открито за проблемите на Европа с интеграцията на ромите.

Гласуваният текст не може да задължи националните законодателства, а само да им предложи мерки за борба с антиромските настроения. Привържениците му са съгласни, че Европа има реален проблем с интеграцията на ромите. Противниците на резолюцията обаче я наричат "абсурдно лицемерие" и смятат дори, че тя задълбочава проблема. Важен е и контекстът. Евроизборите са в края на май.

„Тази тема е трудна, още по-трудно става наистина преди избори, защото, за съжаление, ромите се използват наистина като предизборен инструмент. Има разнопосочни интереси. Всяка партия подхожда по различен начини и те стават разменна монета”, каза Асим Адемов от ЕНП.

Снимка: БГНЕС

Приетият днес текст предлага разследване на расистки атаки, както и представителство на роми в сфери като медии, публични институции и политически органи.

„Това, което правят в момента, е довършване на пропаганда. Тази резолюция, тя не е законодателна на всичко отгоре, тя е пожелателна – отбива номера и оправдава заплатите на една дузина безполезни типове, които си търсят причина, за да се появяват в общественото пространство”, заяви Ангел Джамбаски от Европейски консерватори и реформисти.

Резолюцията срещу антиромските настроения настоява за разследване на злоупотреби с фондове за интегриране на роми и предприемане на съдебни действия.

В края на деня италианският премиер Джузепе Конте влезе в пряк диалог с евродепутатите за бъдещето на ЕС. От 30 години Европа няма новаторска визия, тя се затвори само в икономическите измерения, подчерта той.

„Трябва да сложим край на разделенията и националистическото мислене. Трябва да сме солидарни, за да възстановим онази Европа, която едновременно уважава човешкия живот и се грижи за своята своята сигурност”, каза Джузепе Конте.

Миграцията остана акцент до края на дебата и отново припомни разединението между страните-членки.