Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган даде срок от 24 часа на министъра на вътрешните работи да сложи край на протестите в парка „Гези" на площад „Таксим" в Истанбул, съобщи вестник „Миллиет". Изминалата нощ в Истанбул и другите големи градове беше сравнително спокойна.

На различни места в Истанбул и Анкара бяха отчетени спорадични протести. Въпреки това ситуацията започна да се нормализира. Това стана възможно след като премиерът Реджеп Ердоган предложи референдум за архитектурната съдба на площад „Таксим” и парка „Гези”.

„Постигнахме съгласие да проведем референдум за жителите на Истанбул. В демократичните държави решението на хората са важни, така че ние ще уважим резултата от допитването,” обяви говорителят на Партията на справедливостта и развитието Хюсеин Челик.

В парка „Гези”, където палатковият лагер на протестиращите за момента остава, хората бяха скептични към идеята за всенародно допитване. „Референдумът не означава нищо, просто няма никакъв смисъл да се провежда. Достатъчно е просто да се приемат сегашните искания на хората,” заяви един от протестиращите.

„Това е все е едно да поканиш на референдум двама вълци и едно агне и да ги питаш кой трябва да бъде изяден,” коментира друг.

За момента не е ясно дали и кога палатковият лагер ще остане в парка, но още преди дни премиерът заяви, че няма да търпи протестиращите.

Междувременно се появиха и първите реакции след вчерашната среща на премиера Ердоган с протестиращите, продължила повече от пет часа
Първи изявления за нея дадоха двама от участниците – Хасан Качмаз и Неджати Шашмаз, съобщи телевизионният канал NTV. Очевидно те са включени в делегацията допълнително и в последния момент, защото не фигурират нито в предварително оповестения списък с 19 имена, нито в коригирания по-късно окончателен списък с 11 имена, отбелязва медията.

Хасан Качан е останал с впечатление, че ще бъдат предприети сериозни мерки за справяне със ситуацията. Той счита, че ако се направят взаимни стъпки, протестиращите в парка „Гези” трябват да отговорят по същия начин. Отхвърля отправените критики за участето му в срещата и обръща внимание на „ужасните условия в палатковия лагер, където в продължение на 15 дни децата живеят в невероятна мръсотия, без бани и тоалетни”.

Другият участник – Неджати Шашмаз, по професия е артист. Изразява съжаление от случващото се в парка „Гези”. Именно с това обяснява мотивацията си за срещата с премиера Ердоган. Признава, че въобще не е ходил в парка „Гези”, но е привърженик на идеята там да се възстанови бившата османска артилерийска казарма. Счита, че сред протестиращите се забелязва „културна дегенерация” и обобщава: „За съжаление, родината ни не заслужава това”, посочва NTV.

  • Турски полицаи са осъдени на затвор за убийство на демонстрант
  • Сълзотворен газ и водни оръдия за годишнината на „Таксим” (снимки)
  • Ердоган призова турските младежи да игнорират годишнината на "Таксим"
  • Нови две жертви на безредиците в Турция
  • Момче на 15 г., ранено на протест в парка „Гези”, издъхна след 269 дни в кома
  • 255 демонстранти от Революцията "Таксим" отиват на съд
  • Турция ще произвежда сама сълзотворен газ
  • 715 задържани по време на протестите в Турция
  • Турски младеж, ранен по време на протестите, излезе от двуседмична кома
  • Спад на доверието към управляващата партия в Турция