Полицейската агресия при разпръскването на протестите в парка „Гези” в Истанбул през юни миналата година взе нова жертва – 15-годишният Беркин Елван почина във вторник след 269 дни в кома, предаде електронното издание „Хюриет дейли нюз”, цитирайки съобщение на семейството в Туитър.

„Към нашите хора: Загубихме нашия син Беркин в 7:00 часа тази сутрин. Съболезнования към всички”, написаха близките в социалната мрежа.

Беркин отивал до магазина за хляб, когато бил ударен в главата от патрон сълзотворен газ, изстрелян срещу множеството протестиращи, а заради травмата на главата изпадна в кома. Той е осмата жертва след протестите за парка „Гези” и се превърна в един от символите на полицейското насилие срещу гражданското недоволство в съседна Турция.

Тийнейджърът навърши 15 през януари, посрещайки рождения си ден в кома.

Новината за смъртта му събра десетки граждани пред болницата, в която беше настанен през последните 9 месеца.

Напрежението между група демонстранти и полицията се покачи, след като органите на реда отново прибягнаха до употребата на сълзотворен газ в близост до входа на болницата.

„Погребалната процесия беше охранявана от жандармерия. Няколко души изразиха протеста си срещу полицейското присъствие, стигна се до спречкване. Полицаите изобщо не се въздържаха от употребата на сълзотворен газ. Реакцията им отново беше непропорционална”, разказа депутат от опозиционната партия от Истанбул, според когото сълзотворен газ е проникнал и в сградата на болницата.

Стотици изразиха съпричастност с близките на починалото момче в социалните мрежи с хаштаг #BerkinElvanÖlümsüzdür, което означава „Беркин Елван е безсмъртен”.

Родителите са съкрушени от загубата на сина си. „Не Аллах взе сина ми, а Реджеп Ердоган”, категорична бе майката Гюлсум Елван.

Миналия юни турският премиер похвали полицията за „героичното” поведение при протестите в парка „Гези”, въпреки жертвите и стотиците ранени при разпръскването на демонстрациите.

Адвокатите на семейството на Елван съобщиха преди седмица, че състоянието му се влошава и е отслабнал с 16 килограма до тегло от 29. Младежът получил епилептичен пристъп на 6 март, а сърцето му спряло ден по-късно. На 9 март лекарите открили въздушен джоб в белите му дробове.

Единственият представител на властта, който се е свързал със семейството, е президентът Абдулах Гюл, който се обадил, докато полицията разпръсквала шествие пред болницата в техния квартал.

Семейството многократно е критикувало политиците за протекциите над нападателите на сина им и обявиха намерението си да заведат дело в Европейския съд за правата на човека, тъй като не са получили ефективно разследване в собствената си държава през последните месеци.

Полицаите, участвали в потушаването на протеста, при което Беркин Елван е ранен смъртоносно, все още са щатни полицейски служители.

  • Турски полицаи са осъдени на затвор за убийство на демонстрант
  • Сълзотворен газ и водни оръдия за годишнината на „Таксим” (снимки)
  • Ердоган призова турските младежи да игнорират годишнината на "Таксим"
  • Нови две жертви на безредиците в Турция
  • 255 демонстранти от Революцията "Таксим" отиват на съд
  • Турция ще произвежда сама сълзотворен газ
  • 715 задържани по време на протестите в Турция
  • Турски младеж, ранен по време на протестите, излезе от двуседмична кома
  • Спад на доверието към управляващата партия в Турция
  • Италиански фоторепортер, отразявал протестите в Истанбул, заплашен от 7 г. затвор

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!