Година след началото на протестите на площад „Таксим” в Истанбул сълзотворен газ и водни строи посрещнаха множеството, дошло да отбележи годишнината, предаде АФП. Турската полицията разпръсна по познатия начин протестиращите в Истанбул и Анкара.

Сблъсъци избухнаха в Истанбул, където стотици демонстранти бяха обсадени от многочислени полицейски сили на улица „Истиклял”, близо до площад „Таксим”.

В Анкара полицията хвърли сълзотворни гранати и задейства водни оръдия срещу близо хиляда демонстранти на площад „Къзълай” в центъра на турската столица.

По-рано през деня в събота турският премиер Реджеп Ердоган открито заплаши с арест демонстрантите, които се готвеха да отбележат на емблематичния площад „Таксим” първата годишнина от антиправителствените протести през юни 2013 г.

„Не можете да окупирате „Таксим”, както направихте миналата година, защото трябва да спазвате закона. Ако го направите, държавата ще предприеме каквото е необходимо, за да гарантира сигурността си. Ако отидете там, нашите сили за сигурност са получили ясни указания и ще направят което е необходимо от А до Я”, заяви Ердоган по адрес на противниците си.

„Призовавам моя народ. Не се оставяйте да ви заблудят. Това не е природозащитна кампания, в нея няма нищо искрено”, подчерта премиерът.

Турското правителство забрани достъпа до площад „Таксим” на демонстранти, обединени от неправителствени организации, профсъюзи и членове на гражданското общество, които искаха да отбележат безпрецедентната протестна вълна, която разтърси Турция през юни 2013 г.

Близо 25 000 души и петдесетина водопръскачки бяха мобилизирани за справяне с демонстрантите.

На 31 май 2013 г. групата придозащитници, противопоставящи се на унищожаването на малкия парк „Гези” близо до площад „Таксим” в Истанбул се превърна в многохилядно протестно движение срещу авторитарния ислямистки режим на Ердоган, увличайки над 3,5 милиона души в цяла Турция.

  • Турски полицаи са осъдени на затвор за убийство на демонстрант
  • Ердоган призова турските младежи да игнорират годишнината на "Таксим"
  • Нови две жертви на безредиците в Турция
  • Момче на 15 г., ранено на протест в парка „Гези”, издъхна след 269 дни в кома
  • 255 демонстранти от Революцията "Таксим" отиват на съд
  • Турция ще произвежда сама сълзотворен газ
  • 715 задържани по време на протестите в Турция
  • Турски младеж, ранен по време на протестите, излезе от двуседмична кома
  • Спад на доверието към управляващата партия в Турция
  • Италиански фоторепортер, отразявал протестите в Истанбул, заплашен от 7 г. затвор

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!