Епидемия от коклюш е обявена в Скопие. Официално е уведовена  Държавната здравно-санитарна инспекция, Министерството на здравеопазването и Институтът за обществено здраве, съобщава БТА.

Преди дни от Комисията по инфекциозни болести препоръчаха обявяване на епидемична ситуация за заболяването в Скопие, където има и най-много заболели.

За последната седмица в Скопие са регистрирани 17 нови случая на коклюш, от които пет деца са хоспитализирани. 

В страната общо са регистрирани 42-ма болни от коклюш, което прави заболеваемостта 2,1 на 100 000 жители. Най-голям брой заболели са регистрирани в столицата на РСМ, но има диагностицирани с коклюш и в Куманово, Гостивар и Тетовско, съобщават от Института за обществено здраве.

По отношение на ваксинационния статус 64,1% от заболелите от коклюш не са ваксинирани или са частично ваксинирани, но 10 от заболелите са със завършен ваксинационен цикъл. 

Заради препоръката на Комисията по инфекциозни болести в детските градини да не бъдат приемани деца, които не са ваксинирани срещу коклюш, интересът към имунизацията се е засилил. Във всички ваксинационни пунктове в РСМ се извършва преглед на лицата, които подлежат на редовна ваксинация. Всеки случай, който отговаря на клиничната картина, се изследва и при положителен резултат за коклюш се докладва на компетентните институции.

От Центъра за обществено здраве препоръчват изолиране на болните най-малко пет дни след началото на антибиотичната терапия, особено ако в семейството има кърмачета, малки деца и неваксинирани лица. Всички семейни лекари трябва да проверят ваксинационния статус на децата до 14 години и да насочат всички пропуснати и неваксинирани деца за ваксинация.