Ръководството на Европейския парламент е решило днес да съкрати сесията на евродепутатите с два дни. Това съобщи говорител на институцията минути преди началото на сесията. Той оправда решението с усилията да се пресече разпространението на заболяването COVID-19.

Говорителят потвърди, че евродепутатите са били посъветвани да стоят поне на метър разстояние един от друг. Той уточни, че ЕП ще заседава само тази вечер и утре, вместо сесията да продължи до четвъртък включително.

Предвижда се евродепутатите да обсъдят въпроса с разпространението на COVID-19, бюджета на ЕС до 2027 г., както и обстановката по гръцко-турската граница, но от дневния ред отпада гласуването на резолюции.

По думите на говорителя засега няма еднозначно решение какво ще се случи със сесията, насрочена предварително за края на март и началото на април в Страсбург. Той добави в отговор на въпрос, че правилникът на ЕП не предвижда възможност евродепутатите да гласуват от разстояние, а не в заседателна зала на институцията.

Говорителят отбеляза, че ЕП се стреми да намери равновесие между задължението си да работи и общите усилия за противодействие на COVID-19. Миналата седмица ЕП реши да заседава в Брюксел, вместо в Страсбург, за да ограничи опасността евродепутатите и служителите на институцията да се разболеят.

Промяна на мястото на седмичната сесия на ЕП се налага за пръв път от 2008 г., уточни говорителят.