Еманюел Макрон каза днес, че Китай и Европа трябва да работят заедно по инициативата на Пекин "Един пояс – един път". Целта й е да изгради съвременен "път на коприната", който обаче не може да бъде "еднопосочен" според френския президент, предаде Ройтерс.

"Древните пътища на коприната никога не са били само китайски", заяви Макрон в реч пред университетски преподаватели, студенти и търговци в град Сиан – източна отправна точка на древния Път на коприната.

"По дефиниция тези пътища могат да бъдат единствено общи. Ако са пътища, не може да са еднопосочни", заяви френският държавен глава.

Започнат през 2013 г., проектът цели да свърже Китай по суша и море с Югоизточна Азия, Пакистан и Централна Азия, след това с Близкия изток, Европа и Африка. На среща през май 2017 г. Си обеща да вложи в проекта 124 милиарда долара, но западните столици подозират, че инициативата има за цел да наложи китайско влияние в чужбина, а не толкова да допринесе за благоденствието.

Снимка: Reuters

Френският президент предложи на Китай да дадат нов тласък на климатичната битка и да се подготви за поемане на още повече ангажименти срещу глобалното затопляне на следващата конференция за климата, която ще се състои в края на годината в Полша, предаде Франс прес.

В речта си, продължила час и петнайсет минути, Макрон призова за съюз между Франция и Китай в името на "бъдещето на света" и обеща да посещава азиатската страна "поне веднъж годишно", за да влязат двустранните отношения "в нова ера".

Макрон, който е привърженик на меката дипломация и на символиката, подари на китайския си колега Си Цзинпин 8-годишен кафяв скопен кон от президентския кавалерийски корпус на име Везувий.

Изборът на подарък е "безпрецедентен дипломатически жест", каза Елисейският дворец и заяви, че Си е бил силно впечатлен от 104-мата ездачи, които са го съпроводили по време на последната му визита в Париж през 2014 г.

Подаръкът е и в отговор на китайската "дипломация на пандите" – първата дама Брижит Макрон стана кръстница на китайска панда, подарена от Пекин на зоопарк край Париж.