Ваксината срещу COVID-19 на „Оксфорд“ и „АстраЗенека“ е възможно да получи разрешение за употреба в Европа само за младите пациенти, тъй като няма достатъчно данни за ефективността ѝ при хора на над 65-годишна възраст, съобщи ръководителят на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) Емър Кук, цитирана от „Гардиън“.

Пред ресорната комисия в Европейския парламент тя посочи, че ЕМА проверява данните, предоставени от фарма компанията за различните възрастови групи. Тя посочи, че не иска да предопределя решението на колегите си, но частичното разрешение на база възраст е възможен вариант.

Ваксината на „АстраЗенека“ е най-предпочитана от българските власти. От нея трябва да бъдат доставени 4,5 млн. дози за над 2 млн. български граждани. Управляващите категорично отхвърлиха твърденията, че поръчката е резултат от политическо решение.

В интервю за италианския в. „Ла Република“ изпълнителният директор на „АстраЗенека“ Паскол Сорио призна, че има „ограничено количество информация“ за ефектите от ваксината при възрастните хора, но побърза да подчертае, че от това, което се знае към момента, има „много силно производство на антитела при възрастните хора, аналогично на това при младите“.

Той посочи, че би разбрал решението на някои държави „за всеки случай да използват ваксината ни за младата група“: „Честно казано, няма проблем. Няма достатъчно ваксини за всички – ако искат да използват друга ваксина за възрастните хора и нашата ваксина за младите, какъв е проблемът?“.

През последните дни избухна скандал в Германия заради вестникарски публикации, според които властите в бундесрепубликата са оценили ефективността на ваксината при възрастните на едва 8%. „АстраЗенека“ отхвърлиха тези твърдения, но от Берлин официално коментираха, че „от есента насам е ясно, че по-малко пациенти в напреднала възраст са били включени в клиничните изпитвания на „АстраЗенека“ в сравнение с изпитванията, организирани от други производители“.

САЩ не разрешават препарата, като властите там предпочетоха да изчакат резултатите от голямо проучване с 30 000 американци от различни възрастови и етнически групи.