Ако различни български политици са потъпквали интереса на българския народ с думи и действия, в момента спекулациите с COVID-19 са свързани със здравето на всеки един български гражданин. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по адрес на критиците на действията на властите около имунизацията срещу коронавируса.

Той реагира изключително остро на появили се през последните дни коментари, че нашата страна е закупила огромни количества от все още неодобрената ваксина на „АстраЗенека“ само заради факта, че директор за България на компанията е майката на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел. „В нито един момент българската държава не е вземала политическо решение, свързано с броя и доставките на ваксините“, подчерта проф. Ангелов.

И допълни: „Тези политически мераклии са социални лешояди, които се хранят от грешките на хората, които воюват на терена на войната, която вдят всички български граждани с COVID-19”.

Той обясни, че продуктът на „АстраЗенека“ първоначално е бил по-напред в развитието си спрямо останалите, бройките се договарят на равнище ЕС на квотен принцип и в крайна сметка от всеки вид ваксина (РНК, векторна и антигенна) има дози за ваксинирането на по около 3 млн. български граждани.

Няма значение, че сме последни

Ангелов защити и „изключително консервативния модел“ по отношение на ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“, в резултат на който първа доза са получили по-малко хора, но пък при днешната наполовина по-малка доставка няма пациенти, при които не може да се постави втората инжекция.

„Това, че някой твърди, че след 1 доза се постига 80% защитеност на човека, е лъжа. Няма нито едно проучване с първична крайна цел изследване на имунитет след първична доза ваксина“, категоричен беше министърът на здравеопазването.

Той призова: „Нека не ни водят в класации (към момента България е последна по ваксинирани в ЕС – б.р.), ваксинацията е един дълъг маратон с много препятствия. Как е избягана първата отсечка от 100 метра няма никакво отношение към крайния резултат!“.

Разхлабване в бъдеще време

В средите на властта се обсъждат различни варианти за евентуално разхлабване на противоепидемичните мерки, призна проф. Ангелов.

По отношение на учениците той отбеляза, че има няколко възможности, като най-вероятната е „постъпателно връщане“ на учениците от прогимназията и гимназията за по 3 седмици с наблюдение на ефекта. Междувременно учители ще се имунизират и в училищни кабинети от екипи на РЗИ.

„Всичко, което преценим, че бихме могли да разхлабим, ще разхлабим като мерки. Нека не позволим на нетърпението да ни изиграе лоша шега“, призова министърът.

Той отговори задочно и на собствениците на заведения, които продължават да недоволстват от затварянето си: „COVID-19 ни позволи да пренаредим нашите приоритети – образование, здравеопазване, спорт. Ресторантьори и хотелиери със сигурност са много важен бранш, но не са наш приоритет в момента“.