3 зали с голям брой работни места за извършване на имунизации срещу коронавируса може да предостави Военномедицинската академия при масова имунизация. Към момента 491 медицински работници са ваксинирани в работещото към момента помещение, а другите две са в готовност. Това обяви директорът на лечебното заведение и председател на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, който пред камерите получи втората си доза от препарата на „Пфайзер“ и „Бионтех“.

„Повечето, които сме ваксинирани, не сме имали досега някакви странични реакции. Има една лека алергична реакция в нашия персонал“, разказа той.

По думите му ще започне ваксиниране на личните лекари, работещи на територията на поликлиниката на ВМА, а има и договорка за имунизация на учители. „Процесът започва да става все по-масов. (…) Такива ваксинационни центрове трябва да имат мобилни екипи – ние имаме такива във всичките ни болници, и ваксинационен център, който да работи на две смени минимум до 22 ч. вечерта. Предвидили сме го това и ще работим до 10 ч. вечерта, когато има нужда от това“, посочи още ген. Мутафчийски.

Той обясни и защо най-много дози България очаква от все още не разполагащата с разрешение за употреба ваксина на „АстраЗенека“. „Не сме поръчвали, а всъщност ЕС е поръчвал на квотен принцип“, подчерта той, като обясни, че нашата страна получава 1,55% от всичко заявено.