Ваксината в една доза срещу коронавируса на компания "Джонсън енд Джонсън" изглежда безопасна и ефективна в изпитания, потвърждават служители на американското Управление за контрол над хранителните продукти и лекарствата (FDA) в документи, цитирани от БТА.

Това проправя пътя на препарата към одобрение за спешна употреба.

Групата от независими експерти на FDA се събира в петък, за да реши дали да одобри ваксината. Въпреки че не е ангажирано да следва съветите на своите експерти, управлението го направи, когато разреши използването на ваксините на "Пфайзер" и "Модерна".

В края на януари компания "Джонсън енд Джонсън" обяви, че ваксината й срещу COVID-19 в една доза е демонстрирала 66 процента ефективност срещу множество варианти на коронавируса в мащабно изследване, обхванало близо 44 000 души.

Ефективността й варира от 72 процента в САЩ до 66 процента в Латинска Америка и 57 процента в Южна Африка, където се разпространява нов вариант на коронавируса.

Когато обаче говорим само за предотвратяване на тежки форми на заболяването, ефективността ѝ е 85 процента.

Европейската агенция по лекарствата съобщи още, че започва оценка на южнокорейското лекарство срещу ковид CT-P59. Отбелязва се, че това лекарство се очаква да помага на хора, при които заболяването протича по-умерено.