Хората, които вече са преболедували коронавируса, е достатъчно да получат само една доза ваксина, сочат две различни проучвания, цитирани от „Ню Йорк таймс“.

Според учените само една доза е достатъчна за максимална защита от повторно заразяване, включително и за по-заразните варианти на вируса.

Имунната реакция на всеки човек е различна. Повечето хора произвеждат достатъчно големи количества антитела, за да се предпазят от повторно заразяване, но при някой с по-лека симптоматика или никаква тази естествена защита пада до незабележими нива.

В едно от двете проучвания са тествани кръвни проби на хора вече преболедували коронавируса. Според изследването имунната система на тези пациенти ще има проблем с откриването и премахването на по-заразния вариант с име В.1.351, който първоначално беше регистриран в Южна Африка.

Но дори една доза от ваксината на „Пфайзер“ или „Модерна“ драстично променят картината – препаратите увеличават количествата антитела в кръвта хиляди пъти. При повторно тестване след прилагане на една доза, всички участници в проучването имали достатъчно имунитет, че да се преборят с по-заразния южноафрикански вариант. Защитата била толкова силна, че дори предпазвала от разболяване от оригиналния вирус, който причини епидемията от SARS през 2003 г.

Проучванията разкрили още, че този тип ваксиниране предпазва повече, отколкото това при хора, които не са боледували и са се ваксинирали.

Второто проучване установява, че втората доза от ваксината не допълва кой знае колко създадения имунитет – явление, което се наблюдава и при други вируси.