Гана стана първата държава, получила ваксини срещу COVID-19 чрез програмата КОВАКС, предаде "Ройтерс".

Доставката идва осем месеца след стартирането на инициативата, насочена към обединяване на средства от по-богатите страни и организации с нестопанска цел за справедливото разпространение на ваксината срещу коронавируса по целия свят.

Рано тази сутрин самолет, превозващ 600 000 дози от ваксината на „АстраЗенека”, кацна в столицата Акра. Препаратите за имунизация ще бъдат използвани за стартиране на ваксинационния план в африканската страна на 2 март, като първо ще бъдат имунизирани приоритетните групи.

Защо е необходима схема за споделяне на ваксини?

Програмата КОВАКС е съвместна инициатива на Световната здравна организация (СЗО), Глобалният алианс за ваксините (Gavi) и Коалицията за иновации за готовност за епидемия (Cepi) и е създадена така, че по-богатите страни, купуващи ваксини, да се съгласят да помогнат за финансирането на достъпа до тях и за по-бедните.

Основната цел на програмата е препаратите за имунизация срещу COVID-19 да достигнат до 20% от населението на по-бедните страни без разходи за техните правителства.

СЗО се надява да ваксинира повече от два милиарда души в 190 страни за по-малко от година.

Държавите, които най-вероятно ще получат част от първата пратка ваксини по програмата КОВАКС, са Афганистан, Хаити, Конго, Етиопия и Сомалия.

За момента към по-бедните страни се изпращат ваксини на „АстраЗенека”, а през март се очаква около 1,2 млн. дози от ваксината на „Пфайзер”/”Бионтех” да бъдат на разположение за инициативата.

Може ли програмата КОВАКС да помогне за справяне с пандемията от COVID-19?

По думите на експерти, дори през следващата една година 2 млрд. души да бъдат ваксинирани с помощта на програмата КОВАКС, няма да се достигне нивото на имунитет, което е необходимо за справяне с пандемията от COVID-19.

Според СЗО е необходимо поне 70% от населението да е ваксинирано, за да говорим за „побеждаване” на коронавируса.

2 милиарда дози обаче биха осигурили известна защита за здравните работници, възрастното население и хората с придружаващи заболявания.