Страните от Европейския съюз имат право да въвеждат задължителна ваксинация на своето население срещу коронавирус, ако санитарната обстановка го налага. Това заяви представителят на Европейската комисия Щефан Де Кеерсмакер, предаде БГНЕС.

"Въпросът дали е необходима задължителна ваксинация е в компетенцията на държавите от ЕС и те трябва да вземат окончателно решение сами. Европейската комисия счита, че продължаването на ваксинацията е най-важната задача. Зависи от държавите-членки какви мерки ще предприемат, за да осигурят ваксинацията на своето население", каза той.

Кеерсмакер подчерта, че ЕК "продължава да се стреми да постигне целта да ваксинира 70% от пълнолетното население на съюза до края на юли".

В понеделник ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че всички 27 държави от ЕС вече са получили достатъчно дози ваксини, за да ваксинират поне 70% от възрастното население.

От началото на юни в страните-членки започна ново рязко намаляване на степента на ваксинация, което е причинено не от липсата на дози, а от големия брой хора, които са скептични към кампанията за имунизиране.

В тази връзка редица държави от ЕС вече започнаха да въвеждат строги мерки.

Френският президент Еманюел Макрон обяви въвеждането на задължителна ваксинация на медицинския персонал и редица други категории работници, както и въвеждането на санитарен паспорт за посещение на барове, ресторанти и търговски центрове от началото на август.

От петък пък всички заведения на закрито в Гърция също ще работят само за ваксинирани. Мярката ще обхване всички заведения, барове, киносалони и театри и ще важи до края на август. От посетителите ще се изисква да покажат своя дигитален COVID паспорт или друг документ за ваксинация.