Европейската комисия предлага през 2019 г. в ЕС да се премахне сезонната смяна на часовото време, като на държавите членки се даде възможност да решат веднъж завинаги кое часово време желаят да прилагат като постоянно — лятното или зимното.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в своята реч за състоянието на Съюза:

От трибуната всички твърдим, че искаме да действаме мащабно по важните въпроси и скромно по маловажните. Ако обаче законодателството на ЕС диктува на гражданите да преместват часовниците си два пъти годишно, никой няма да ни ръкопляска. Днес Комисията предлага това да се промени. Смяната на часовото време трябва да се премахне. Държавите членки следва да решат сами кое часово време ще прилагат като постоянно — лятното или зимното. Това е въпрос на субсидиарност. Очаквам Парламентът и Съветът да се присъединят към това мнение и да намерят решения, които работят за нашия вътрешен пазар. Времето ни изтича“.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви и новите правила за премахването на терористично съдържание от интернет в рамките на един час в речта си за състоянието на Съюза през 2018 г.

„Европейците с основание очакват Съюзът да осигури тяхната безопасност. Ето защо Комисията предлага нови правила за премахването на терористично съдържание от интернет в рамките на един час — критичният период, през който се нанасят най-големите щети“, заяви в речта си Юнкер.

Терористичното съдържание е най-вредно в първите часове след появяването си онлайн поради бързината, с която се разпространява, твърдят от ЕК. Само през януари 2018 г. в мрежата са били разпространени близо 700 нови пропагандни материала на „Ислямска държава”.

Всички интернет платформи, които желаят да предлагат услугите си в Европейския съюз, ще трябва да се съобразяват с ясни правила за предотвратяване на злоупотреби с техните услуги с цел разпространение на терористично съдържание.

Освен това ще бъдат въведени надеждни предпазни механизми за закрила на свободата на словото в интернет, с които ще се гарантира, че се премахва единствено терористично съдържание.

Това беше последната реч на Жан-Клод Юнкер като председател на ЕК. Името му неминуемо ще се свързва с горещи теми, които разединиха Европа точно по време на мандата му: мигрантска криза, тероризъм, Брекзит, национализъм, който печели нови територии.

В последното си обръщение към евродепутатите той призова още европейците да са патриоти, които обичат всички останали нации в Съюза, а не националисти, захранени с омраза. Европа трябва да е хуманна и няма право да обръща гръб на страдащите, заяви още той, но и разви предложения за по-бързо връщане на нелегалните мигранти към родните им страни.

Бъдещето на Западните Балкани зависи от европейската им перспектива, каза Юнкер още в началото на речта си. Да подкрепим патриотизма, който не е насочен срещу другите и да отхвърлим национализма, който всява омраза и търси виновни, вместо да   търси решения, призова още Юнкер.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!