След обществено допитване Европейската комисия (ЕК) реши да отпадне практиката за смяна на часовото време. В анкетата са участвали над 4,5 милиона европейци, като 84% от тях са глаасували да има "вечно лятно време". Окончателното решение обаче ще вземе Европейският парламент. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Направихме допитване до общественото мнение по въпроса. То протече от началото на юли до средата на август. Милиони хора отговориха на въпросите. Те са на мнение, че в бъдеще трябва да остане за постоянно лятното часово време и ние ще направим това", посочи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Най-активни в допитването са били германците, австрийците и жителите на Люксембург. А най-пасивни - британците.

Снимка: btvnovinite.bg

Едва 0,18% от българите са участвали в анкетата, но над 84% са за против местенето на стрелките.

Снимка: btvnovinite.bg

За запазване на смяната на времето са гласували най-много жителите на Кипър, Гърция, Малта и Италия.

Снимка: btvnovinite.bg

Отказът от смяната на часовото време в Европейския съюз е много важен приоритет, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ДПА, при посещението си в Нигерия.

Испанският външен министър Жозеп Борел не изключи възможността страната му да премине в друг часови пояс, който би съответствал по-добре на географското й положение, предаде ТАСС, като се позова на испанската осведомителна агенция ЕФЕ.

Смяната на времето в Европа в началото е имало за цел спестяване на енергия. Отдавна обаче не се спестява енергия по този начин и практиката е много критикувана през последните години. Основният мотив против смяната на часовото време е, че вреди на здравословното състояние на хората.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!