Брюксел иска да даде „зелен" статут на ядрената енергия, както и на природния газ, пише британският вестник „Файненшъл таймс“, позовавайки се на проектодокумент, с който разполага.

Според изданието Европейската комисия е проправила пътя за инвестиции в нови атомни електроцентрали поне за следващите две десетилетия и в природен газ поне за десетилетие.  

Ако предложението бъде одобрено, ще улесни финансирането на нови ядрени реактори и централи на газ. Целта е намаляване на вредните емисии и борба с климатичните промени. Франция е основният поддръжник на ядрената енергия в Съюза, срещу която са Германия и Австрия.

В проектодокумента, цитиран от „Файненшъл таймс“, се отбелязва, че при определени условия трябва да бъде даден „зелен" статут на „спорни" енергийни източници, включително ядрена енергия и природен газ. 

Според вестника решението е дошло, след като проядрената група държави, водена от Франция, както и редица про-газови правителства, са поискали таксономията „да не санкционира енергийните източници, които осигуряват поголямата част от тяхното производство на електроенергия“. 

ЕС има списък с икономически дейности, които са обявени за „екологично устойчиви“. Създаден е като част от т. нар. „Зелена сделка“, чието прилагане цели да трансформира Европейския съюз по начин, който да намали негативното въздействие върху околната среда. Преминаването към климатична неутралност също е част от сделката.