10 държави членки на ЕС, сред които и България, настояват атомната енергия да бъде включена като екологичен източник в зелената стратегия на Брюксел. Това обаче породи разединение сред 27-те страни в Съюза.

Залогът е чисто икономически и противопоставя два лагера. Противопоставя и два стълба в ЕС.

Първият лагер се обединява около Франция. България и още девет страни я подкрепят за атомната енергетика.

Вторият лагер се оформя около Германия, според която атомните електроцентрали не трябва да са включени в зелената европейска стратегия.

Снимка: btvnovinite.bg

България, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Хърватия и Чехия се подписват под искането, а европейски медии публикуваха общата им позиция под заглавие „Ние, европейците, имаме нужда от ядрената енергетика“.

„Скокът в цените на енергийните източници показва колко е важно да намалим възможно най-бързо зависимостта ни от други държави. Напрежение около доставките на енергия ще има все по-често. Нямаме друг избор, освен да разнообразим източниците си като внимаваме да не увеличаваме вноса“, се казва в позицията.

Снимка: btvnovinite.bg
За Европа е жизнено важно ядрената енергия да бъде включена бързо в европейската "зелена таксономия". Тя защитава потребителите от ценови скокове, се твърди в текста.

Френският министър на икономиката Брюно льо Мер лично е потърсил подкрепа от останалите девет страни за общата позиция, коментира европейската преса.

От другата страна на масата за преговори обаче застават държави като Германия, Австрия и Белгия, категорични противници на ядрената енергетика. Подкрепят ги неправителствени организации, които смятат, че технологията е рискова.

До края на годината Европейската комисия трябва да предложи списък на екологичните, според нея, енергийни източници. Именно те ще ползват европейско финансиране.

Натискът от страна на Франция вече е очевиден месеци преди тя да поеме европейското председателство.