Всичко до момента в нашата ядрена енергетика е „проба-грешка“, а 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй” е реално постижим проект, стига да се знае кой го прави. Единствената реална алтернатива за блока е да използваме старото оборудване на АЕЦ „Белене”. Това каза в предаването „Лице в лице“ енергийният експерт Иван Хиновски.

Основна тема на разговора бе прекратяването на дългосрочните договори за изкупуване на ток от двете т. нар. американски въглищни централи – "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3", до 30 юни 2021 г. Това ще доведе до промени в Закона за енергетиката.

„Тези централи са с ключово значение за работата на енергийната система, за енергийния баланс и една такава рязка промяна ще доведе до тяхното излизане от експлоатация, те ще спрат да работят поради загуба на ликвидност”, каза Хиновски.

Според него тези промени ще доведат до увеличение на цената на тока и хаос на пазара: „Прибързаните промени, които се планират в момента, крият риск от загуба на генериращи мощности в енергийната система”.

По думите му идеята на законопроекта е да се либерализира пазарът на едро –НЕК да престане да бъде доставчик, а всички електроразпределителни дружества да купуват ток от борсата.

„Големите инвеститори могат да бъдат полезни за ТЕЦ „Марица Изток 2” в бъдещата конверсия (към използване на природен газ – б.р.). Те разполагат с много съвременни технологии, познават ги, знаят как се правят такива проекти. Вместо да поискаме опита им да и да променим договорите, ние снемаме функцията на НЕК като обществен доставчик, което също е опасна стъпка”, каза експертът.

За Хиновски целият проблем идва от пазара на електроенергия на едро, който трябва да се либерализира, но това не трябва да преминава през прекратяване на договори, а през предоговарянето им.

Вижте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!