Няма техническа пречка оборудването за АЕЦ „Белене“ да бъде използвано за VII блок на АЕЦ „Козлодуй“, сочи анализ на чужди и български експерти. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за предаването „Лице в лице“.

По думите ѝ се търсят варианти да се гарантира енергийна сигурност на България във връзка с целта на Европейския съюз да постигне енергийна неутралност до 2050 г.

Петкова напомни и хронологията на решението да се изгражда VII блок на АЕЦ „Козлодуй“: „През 2019 г. ВАС се произнесе с окончателно решение по отношение на ОВОС за VII блок на АЕЦ „Козлодуй“. "В резултат на този положителен ОВОС Агенцията за ядрено регулиране през февруари 2020 г. жодобри площадка номер 2 на АЕЦ „Козлодуй“. През октомври 2020 г. нашето правителство взе решение, на базата на което да се търси възможност в рамките на одобрения ОВОС и да се влезе в преговори с американски компании, така че да можем да диверсифицираме ядрените технологии“.

Тя уточни, че за площадката са одобрени три технологии и една от тях е тази на реакторите за АЕЦ „Белене“. Те са тук, наша собственост, ние сме си ги платили, допълни министърът.
Петкова каза още, че „Уестингхаус“ ще подкрепи реализацията на VII блок с наличното оборудване.

Вижте цялото интервю във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!