Платеното вече оборудване на стойност 1,3 милиарда лева за АЕЦ „Белене“ ще може да се ползва за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“.

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на среща с изпълнителния директор на атомната централа Наско Михов.

„Активно се работи по темата и ще чакам доклад от министъра на енергетиката още в рамките на утрешното заседание на правителството“, каза Борисов.

Той добави, че в действията си правителството се води от възможностите за редуциране на емисиите от парникови газове и намаляваме на зависимостта от внос на енергийни ресурси по оптимален и конкурентоспособен начин в контекста на целта на ЕС за климатична неутралност до 2050 г. и приоритетите на Европейската зелена сделка.

Според експертните доклади икономически, екологично и технически е възможно оборудването, предвидено за АЕЦ „Белене“, да се използва за нова мощност на „Козлодуй“, бе отбелязано в хода на срещата на министър-председателя. За реализацията на проекта на площадка 2 на АЕЦ „Козлодуй“ по отношение на налагащите се анализи са привлечени и международни експерти.

Министър-председателят поздрави екипа на атомната ни централа с днешното присъединяване на България към Агенцията за ядрена енергия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

„След извеждането на старите реактори много важно е, че получихме лиценз за 5-и и 6-и блок на „Козлодуй“ за още десет години“, отбеляза премиерът Борисов.

Изпълнителният директор Михов припомни, че на 7 декември 2020 г. стартира работа по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка 2 на АЕЦ „Козлодуй“, след като през февруари 2020 г. бе издадено решение за оценка за въздействието върху околната среда на проекта.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!