Европейската комисия призова държавите- членки да спазват демокритичните принципи при въвеждането на мерките срещу COVID-19.

Позицията идва ден след като Унгария прие закон, който дава повече власт на премиера Виктор Орбан с аргумент - за да се справи с кризата.

От парламента в Будапеща Орбан поиска повече от три месеца експлузивни права. И ги получи.

„Сега сме под сериозна заплаха. Приемете закона и след това пак може да отнемете властта от правителството“, заяви премиерът на Унгария Виктор Орбан.

Снимка: Reuters

До 5 г. затвор ще има за тези, които пречат за прилагането на мерките, както и за фалшиви информации. Правозащитници предупредиха, че се посяга на медиите. В Будапеща се появиха постери с надпис: "Нека решим проблема без диктатура!". Организираха се и граждански протести онлайн.

Според активиста Петер Хорган въобще не необходимо да се изисква повече власт, защото това само ще увеличи още повече недоверието и ще раздели страната. Брюксел предупреди, че наблюдава какви мерки въвеждат всички държави- членки.

Спешните мерки трябва да бъдат ограничени до това, което е необходимо. Не трябва да са безкрайни, посочи говорителят на ЕК – Ерик Мамер.

В позиция, председателят на ЕК-Урсула фон дер Лайен, подчертава, че повече от всякога журналистите трябва да бъдат свободни да вършат работа си, за да се противопоставят на дезинформациите и за да осигурят на обществото достъп до важни информации.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 585 25 147 1 322
Света 6 574 585 11 890 388 047 3 171 177
Заразени* Нови Починали
България 2 585 25 147
Света 6 574 585 11 890 388 047
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer